Education is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Key Sessions

Richard Gerver

DISRUPTING THE NORM – ARE WE PROVIDING CHILDREN THE LEARNING TOOLS THEY’LL ACTUALLY NEED FOR THE FUTURE?

Learning Expert

Mark Anderson

PERSONALISED LEARNING – PASSING FAD OR FUTURE IMPERATIVE?

ICT Evangelist

Nov 05
Show Filter
07:30 - 08:15 45 mins
Registration
08:15 - 08:30 15 mins
CHAIRMAN'S OPENING REMARKS
  • Janecke Aarnaes - Head of School, Dwight School Dubai
08:30 - 09:30 60 mins
DISRUPTING THE NORM – ARE WE PROVIDING CHILDREN THE LEARNING TOOLS THEY’LL ACTUALLY NEED FOR THE FUTURE?
  • Richard Gerver - Global Learning Expert & Author, Learning Expert
09:30 - 10:00 30 mins
Info
LOCALISING THE DISRUPTION: WHAT DOES DISRUPTION LOOK LIKE IN THE MIDDLE EASTERN CONTEXT?
  • Tammy Murphy - Superintendent, GEMS Dubai American Academy
  • Arshad Asharaf - Director of Educational Development, BEAM
  • Steven Lupton - Assistant Head, Repton School

In response to Richard’s session, our panel of Principles examine to what extent Middle East-based schools challenging current perceptions of effective learning models Do our existing models meet the needs of transnational global students? Is the drive for change a positive contribution to the education agenda or disruption for disruption’s sake?

10:00 - 10:30 30 mins
Info
BECOMING OUTSTANDING: HOW HIGHLY EFFECTIVE LEADERS DRIVE FUNDAMENTAL SHIFTS IN SCHOOL CULTURE AND INSTRUCTIONAL PRACTICE THAT DELIVER RESULTS – A CASE STUDY
  • Mark Leppard MBE - Headmaster, British School Al Khubairat

A school leader’s role is clear and the same for all; to improve the life opportunities for students and quality of education that they receive. The challenge for leaders is that all schools are individual, so although the requirement is the same, the way to achieve it will vary greatly. There is no ‘one size fits all’. However, I believe that there are some fundamental elements that are consistent for all school leadership and my session will hopefully explore some of these.

10:30 - 11:00 30 mins
MORNING REFRESHMENTS & NETWORKING BREAK
11:00 - 11:30 30 mins
Info
ESTABLISHING AND MAINTAINING YOUR USP IN COMPETITIVE SATURATED MARKETS
  • Charles Grayhurst - Principal, The Arbor School
  • Wayne Howsen - Principal, The Aquila School
  • Liam Cullinan - Head of Secondary, Nord Anglia International School Dubai

How possible is it to have a truly unique selling proposition, when so many schools claim to offer the same curriculum with the same approach? Ensuring a clear brand, identity, vision and future mission that can be easily communicated and emulated by all levels of your community.

11:30 - 12:00 30 mins
Info
myON Reader: Supporting The Development Of Reading Literacy in the U.A.E.
  • Heather French - Education Consultant, Renaissance

This presentation will introduce the audience to myON Reader, a recently acquired library of digital books by Renaissance Learning. It will show how myON Reader links to other platforms such as Star Assessment and Accelerated Reader and demonstrate how the product will innovatively support learners to practise reading using technology, enabling institutions, especially those who are lacking sufficient numbers of readily available reading materials, to ensure reading becomes a daily habit; enabling readers to understand, use and reflect upon texts in order to develop their own knowledge and potential. The presentation will offer practical suggestions on how myON can be used in the classroom and at home.

(Renaissance Learning - Supporting UAE National Agenda and Vision 2021)

12:00 - 12:30 30 mins
Info
BUILDING A SCHOOL-WIDE CULTURE THAT SUPPORTS POSITIVE STUDENT WELLBEING
  • Graeme Scott - Founding Director, Fairgreen International School

Introducing a whole-school wellbeing programme can be far more complex and require far greater involvement than many believe. Hear how schools can create a ‘culture of care’ – including mindfulness training, advisory programmes and schoolwide values. Understand how the neuroscience behind stress, emotions, adolescence and memory can have an impact on student wellbeing, and how successful wellbeing programmes contribute to academic success.

12:30 - 13:30 60 mins
LUNCH AND NETWORKING BREAK
13:30 - 14:00 30 mins
Info
A Collaborative Programming Model in Higher Education
  • Dalia Hanna - Program Director of Faculty of Community Services Programs, The Chang School of Continuing Education, Ryerson University

In this session, we will explore the unique collaborative model between the Continuing Education and the Academic Teaching unites at Ryerson University, Toronto, Canada. This unique model presents many views, opportunities and challenges. We will examine the leadership skills and governance types required in this collaborative environment. Examples of credit and non-credit programming will be presented. Those examples will cover the full collaborative program development processes starting from the research done to identify the societal need, the consultations, program development, implementation and ending with the evaluation.

14:00 - 14:30 30 mins
The Classroom Re-imagined
  • Priya Lakhani - CEO/Founder, CENTURY Tech
14:30 - 15:00 30 mins
AFTERNOON REFRESHMENTS & NETWORKING BREAK
15:00 - 15:30 30 mins
Info
HOW TO PREPARE STUDENTS FOR UNIVERSITIES AND FUTURE WORK
  • Elena Agaragimova - Careers & Alumni Consultant – Middle East Centre, The University of Manchester
  • What are some statics/reports summaries about where the future of work is heading?
  • What will students need to succeed in tomorrow’s world of work (soft skills, academic, mentorships, coaching, etc.)?
  • Insight into some strategies that schools and universities can implement in their teachings to ensure students are prepared for the future (offer step by step strategies, tips, resources, tools that they can take away and put into action).



15:30 - 16:15 45 mins
PERSONALISED LEARNING – PASSING FAD OR FUTURE IMPERATIVE?
  • Mark Anderson - ICT Evangelist, ICT Evangelist
16:15 - 16:20 5 mins
WRAP UP AND END OF DAY ONE
  • Janecke Aarnaes - Head of School, Dwight School Dubai